szelíd gyógymódok

Gondolatok a képzelet erejéről

A fantázia, a képzelet az egyik legnagyobb adomány az életben, ünnepivé teszi a hétköznapot, kiragad a monotóniából, elvisz egy másik világba. Az elménk varázslata. Összegyűjtöttem néhány gondolatot, amelyek összegzik a képzelet erejének és fontosságának esszenciáját. 

1.A logika eljuttat A pontból Z-be, a képzelet elvisz bárhová. (Logic will get you from A to Z; imagination will get you everywhere.) – Albert Einstein

Amikor arra van szükség, hogy megoldjunk egy problémát, feladatot, intézkedjünk, akkor a korábban már megszerzett tudásra támaszkodunk, amit az iskolában tanultunk, vagy ahogy előzőleg már kezeltünk egy helyzetet. A logika úgy működik, hogyha bedobsz a gépbe egy kockát, és megnyomod a megfelelő gombot, akkor abból kijöhet egy másik kocka, egy golyó, vagy egy gúla, de a lehetőségek megszámlálhatóak. Ha azt mondod valakinek, hogy képzeljen el egy lovat, lehet hogy neki az unikornis ugrik be először, vagy egy lila színű ló, vagyis a képzelet “gépezetéből” számtalan variáció előkerülhet. Amikor logikusan gondolkodsz a járt utat járod, amikor a képzeletedet használod, a járatlan felé veszed az irányt. Az utóbbi veszélyesebbnek tűnik, igaz? Mégis, ha nem rendelkeznénk képzelőerővel, akkor nem lenne villanykörténk vagy soha nem született volna meg a Gyűrűk Ura, a Für Elise, vagy az Eiffel torony. 

2. Minden, amit el tudsz képzelni, valóság. (Everything you can imagine is real.) – Pablo Picasso

Amikor egyetemre jártam, az egyik nyelvészet tanárom azt mondta, hogy minden, amit a nyelvhasználók, vagyis mi, kimondanak, a nyelv része, tehát nincs olyan, hogy nemlétező szó. Így van ez a képzeletünkkel is: amint megjelenik a kép a fejedben, “látod a lelki szemeid előtt”, máris valóra vált. Amikor repülő autót képzelsz el, akkor az eszed azt mondja, ez nem létezik, mert nincs ilyen, “egy autó nem repül”, vagy a “nyúl nem beszél”. A fejedben létező képek és a kézzel fogható dolgok között csak az anyag a különbség, nem a valódiság. 

 3. A képzelet legjobb felhasználási módja a kreativitás, a legrosszabb az aggodalom. (The best use of imagination is creativity. The worst use of imagination is anxiety.) – Deepak Chopra

Nem kell messzire menni: amikor mondjuk elképzeled, hogy mibe csomagolod a karácsonyi ajándékokat, hogyan rendezed át a lakást, milyen ruhát veszel fel egy különleges eseményre, vagy művészibb értelemben, írsz egy könyvet, kitalálsz egy mesét a gyermekednek, egyszóval: alkotsz. Bármit. Ez az, amikor építed magad, amikor olyasmire használod a képzeletedet, ami felemel, amitől jól érzed magad. Amikor aggódsz, a jövő, a gyerek, a férj, a pénz, a verseny, a betegség, a munka, a hétvégi menü, a bevásárlólista, az időjárás, a dugó miatt, akkor a legvadabb dolgok is eszedbe jutnak: vérben forgó testek, hurrikán, anyagi csőd. Ugye Te is felidegesítetted már magad olyasmi miatt, amiről kiderült, hogy tulajdonképpen meg sem történt, csak te “színezted ki” agyban. Majd jött a magas pulzus és vérnyomás, gyomorgörcs, stb. Amikor aggódsz, rombolod magad, mind pszichésen, mind fizikailag. Ne tedd, kérlek! 

4. A képzelet fontosabb, mint a tudás. A tudásnak korlátai vannak, a képzelet körülöleli a világot. (Imagination is more important than knwoledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.) – Albert Einstein

Már ha ezt a gondolatot képpé formálod a fejedben, mármint ahogy a képzelet, mint egy színes, áttetsző fátyol bevonja a földgolyót, ez önmagában bizonyítja Einstein mondatainak igazságát. És persze ez csak az én képem, a Tiéd biztosan egészen más. De ez így van jól. 

5. A képzelet ereje ruház fel minket végtelenséggel. (The power of imagination makes us infinite.) – John Muir

A szerző írhatta volna azt is, hogy hallhatatlansággal, de valójában az, amit a képzelőerőnkkel vagy kreativitásunkkal létre hozunk, az lesz hallhatatlan, az él örökké. 

 

 

Augusztus 30-án szerdán szeretettel várlak ingyenes előadásomra. Címe: Az agyad a legnagyobb ellenséged vagy a legjobb barátod? Az eseményről itt tudhatsz meg többet, és itt tudsz regisztrálni

Ha még több információt szeretnél kapni a blogon olvasott témákkal kapcsolatban, iratkozz fel a Szelíd Gyógymódok hírlevélre!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!